De Buxusplant en de Buxusmot

De Buxusplant is misschien wel de meest gekende plant van België. Het is de plant waar gelovigen op Palmzondag een takje mee naar huis krijgen. Maar de plant is ook erg geliefd onder tuinarchitecten, omdat hij vrijwel in elke tuin past en in elke gewenste vorm gesnoeid kan worden.

De Buxusplant kan als eenstaande plant gebruikt worden maar wordt vaak ook gebruikt als haag vanwege zijn dichte begroeiing.

De Buxusplant krijgt de laatste tijd nog een beetje extra aandacht van mensen met een tuin maar helaas is het deze keer in een slechtere betekenis. Naast dat de Buxusplant mooi en gemakkelijk is, is het ook de drager van de Buxusmot.

Deze mot en vooral zijn rupsen zijn enorm gevaarlijk voor je hele tuin. De Buxusmot heeft niet zijn origine in Europa maar is waarschijnlijk overgekomen door de import van Aziatische Buxusplanten. De Buxusmot heeft witte vleugels met een buxusmotbruine rand en ze verschijnen vooral rond April en Mei. Ze leggen kleine eitjes op verschillende planten en hieruit komen de beruchte buxusrupsen. Deze zijn makkelijk te herkennen omdat ze er felgroen uitzien en een zwarte kop hebben.

Hoe kan je dit vroegtijdig opmerken en er iets aan doen?

De kans dat je de Buxusmot zal opmerken en dat je zal kunnen verhinderen om haar eitjes te leggen is zo goed als nihil. Ze verschijnt enkel in April en Mei en verspreid haar eitjes enorm snel.

De truc om je Buxus gezond te houden zit erin om de schade vroegtijdig op te merken en hier op in te spelen. De schade van de jonge rupsen is heel subtiel en valt niet meteen op, dit komt doordat ze enkel kleine groefjes maken in het bladmoes aan de onderkant van het blad.

Maar al snel zal de Buxusrups groeien en dan zal de schade beter en beter zichtbaar worden. De volwassen Buxusrups spint bladeren aan elkaar en kan volledige Buxusplanten kaalvreten, hierdoor kan de Buxusplant niet meer herstellen en zal hij onherroepelijk sterven.

Een milieuvriendelijke manier om je Buxus te redden van dit lot is zoveel mogelijk kleine rupsjes in April en Mei al te verwijderen. Hierdoor vermijd je dat ze ontpoppen in de zomer en verminder je de populatie. Tijdens de Zomer kan je dan handmatig de bladeren vrijmaken van het gespin en de rupsen verwijderen van de plant.

Waar moet je nog opletten als je de Buxusrups verwijdert?

Belangrijk hierbij is dat je de rupsen niet direct in de groenbak/composthoop gooit. Als je dit doet dan heb je kans dat ze ontsnappen en terug beginnen aan je Buxus. Wij raden je aan om de gevangen rupsen in een plastic doos te steken en ze daar laten sterven en ze dan pas in je groenbak/composthoop te verwerken.

Andere oplossingen kunnen zijn om aangetaste delen van je Buxusplant aan de wortel af te knippen en zelfs je Buxusplant te vervangen door een andere plant. Wij roepen ook op tot solidariteit en je buren ook te laten weten van je probleem , zo kunnen zij al preventieve maatregelen uitvoeren.

Een andere manier is om de rupsen biologisch te bestrijden, dit wordt vaak gedaan met Bacillus thuringiensis var. Kurstaki. Dit zorgt ervoor dat de rupsen problemen krijgen met hun spijsvertering,  zullen stoppen met eten en uiteindelijk zullen sterven.

(Let op dit middel is niet vrij verkrijgbaar in België en is geacht te gebruiken met voorzichtigheid en met een juiste dosering. Het product is verkrijgbaar via professionals.)

buxusplant en de buxusmot

Alternatief voor Buxusplant?

Er is maar één manier om zeker te zijn dat je bespaart blijft van de Buxusmot en dat is om je Buxusplant te verwijderen en deze te vervangen door een alternatief. Wij hebben alvast een goed alternatief gevonden voor de Buxusplant namelijk de Ilex crenata. Deze plant lijkt qua uiterlijk en kenmerken enorm hard op de Buxusplant en is daarom een volwaardig alternatief.