Hoe begin ik met tuinaanleg

Ze zeggen weleens dat Belgen een baksteen in de maag hebben. We willen het klassieke plaatje huisje, tuintje, kindje bekomen en dat liefst door zelf het huis en de tuin te creëren. Een tuin is de plek waar je uren plezier beleefd met je kinderen of zelfs kleinkinderen en staat garant voor onvergetelijke herinneringen. Een tuin is ook een plek waar mensen met groene vingers volledig hun gang kunnen gaan, van een moestuin tot een wijngaard, je personaliseert je tuin volledig zelf.

Ondanks dat een tuin vaak een vereiste is voor mensen die renoveren of zelf gaan bouwen, zien we dat de aanleg van een tuin vaak een project is dat pas wordt uitgevoerd wanneer er budget over is. Of je nu je tuin morgen of pas over een jaar zal aanleggen hieronder heb je alvast enkele tips die je ongetwijfeld zullen helpen.

Alvorens je begint

Het is belangrijk om eens na te denken wat je met je tuin wil doen alvorens je je tuin gaat aanleggen.

Zo is het belangrijk om te weten wat je van je tuin verwacht.. Moet het een plek zijn om te spelen met je kinderen of moet het een plek worden van rust en eenheid? Of misschien wil je wel iets oogsten in je tuin en ben je van plan om een moestuin aan te leggen?

Naast het nut van de tuin is de indeling ook belangrijk. Waar gaat het tuinhuis staan ? Waar wil ik een open ruimte? Maar ook bijvoorbeeld water en elektriciteitsvoorzieningen. Als je een serre of een tuinhuis wil zijn dit zeker ook factoren waarmee je rekening moet houden.

Je hebt vrijwel alle touwtjes in handen maar we mogen niet vergeten dat de natuur af en toe ook wel eens een stokje voor onze plannen durft te steken, daarom raden we u aan om rekening te houden met de oriëntatie van uw tuin. Vergeet niet dat niet elke plant even gelukkig is met heel de dag zonlicht te hebben, deel daarom uw tuin slim in.

Het laatste punt dat u mag afvinken alvorens u begint is: Hoeveel tijd wil ik besteden in mijn tuin? Hebt u groene vingers en wilt u elke dag bezig zijn in uw tuin? Of wilt u een mooie verzorgde tuin maar zonder er uren aan te werken? Het onderhoud van een tuin is niet te onderschatten, dus wees eerlijk met uzelf en maak geen valse beloftes.

Doe-Het-Zelf ?

Als je iemand inhuurt om je tuin aan te leggen zal de persoon in kwestie je hier wel op wijzen maar voor de doe-het-zelvers onder ons, sommen we toch even een paar valkuilen op.

Het aanleggen van een tuin is niet zo simpel als het lijkt, fouten worden snel gemaakt en sommige fouten zullen pas op langere termijn boven komen. Zo heeft een goede tuin verschillende bloeiperioden zodat je niet een fantastisch mooie tuin in de zomer hebt en een dode vlakte in de winter. Het onderhoud is niet hetzelfde voor elke soort plant of bloem, voor deze problemen heb je plantenkennis nodig, iets dat tuinaannemers en tuinarchitecten bezitten.

Het is een makkelijke fout om te enthousiast van start te gaan en direct te beginnen met de aanleg van je droomtuin. Toch is het belangrijk dat je overzicht behoudt en je logische stappen maakt. We willen niet dat je net gras hebt gezaaid om dan tot te conclusie te komen dat je nog de afwatering of waterleidingen moet leggen.

Daarom is het steeds verstandig om beroep te doen op vakkundige personen. Deze zullen je adviseren en begeleiden doorheen het proces en ervoor zorgen dat fouten vermeden worden.