Hoe snoei ik een boom?

Wanneer de herfst weer aanbreekt en de bomen hun bladeren verliezen, toont het geraamte zich weer van de bomen. De takken zijn dan het beste zichtbaar en dan krijgen we een mooi overzicht over de indeling van onze bomen. Ook al willen veel mensen deze karwei vermijden, toch is het nodig om je bomen bij te snoeien. De uitgelezen moment is dan ook om dit te doen tijdens de herfst als de bomen het meeste van hun bladerdek hebben verloren.

Het bij-snoeien en eventueel verwijderen van takken is essentieel voor een gezonde groei van uw bomen. Takken worden bij gesnoeid omdat ze ziek zijn of omdat ze over andere takken aan het groeien zijn waardoor de bladeren aan de takken moeten concurreren voor zonlicht. Maar ook omdat ze inwaarts aan het groeien zijn of voor meer esthetische redenen zoals je bladerdek meer open te trekken.

Maar hoe snoei ik nu zelf een boom?

Hoewel het een eenvoudige klus is, moet je toch enige voorkennis hebben om hieraan te starten. We stellen voor om dit eenvoudig 3-stappen plan te volgen.

Stap 1: Voor dat je de tak zo maar begint af te knippen/zagen, zorg er eerst voor dat je ongeveer 60cm van de boomstam een snede maakt die ongeveer door 1/3 van de tak gaat. Het is belangrijk dat deze snede van onder naar boven wordt gemaakt. Dit is een essentieel onderdeel voor het verdere verloop van het snoeien van uw boom.

Stap 2: Voor de 2 de stap gaan we nog eens 60 cm verder dan onze eerste snede en knippen/zagen we de tak helemaal door. U zal waarschijnlijk merken dat de tak halverwege zal afbreken door het gewicht van de tak. Dit is niet erg want doordat we onze eerste snede hebben gemaakt voorkomen we dat de tak verder scheurt tot aan de boomstam en een grote open wond achterlaat. Deze grote wonden kunnen een probleem vormen voor uw boom omdat ze blootstaan aan ziektes en andere bedreigingen.

Stap 3: De laatste snede die we maken is dichtbij de boomstam. Hier is het belangrijk om te kijken naar de kroon van de tak. Dit is een soort verdikking, het is belangrijk om de tak af te zagen/knippen op een punt zodat de kroon nog intact is. Je kan zien of je de tak juist hebt afgezaagd wanneer de tak begint te genezen en er zich een donut-achtige formatie vormt bij de kroon.

Uiteraard zijn niet alle bomen hetzelfde en zijn dit maar enkele richtlijnen. Het is bijvoorbeeld niet abnormaal dat sommige bomen hevig beginnen “bloeden”. Dit uit zich dan in hars dat uit de verse wond loopt. Dit is echter geen teken dat u iets verkeerd gedaan hebt, de wond zal evengoed genezen zoals bij andere bomen. U komt dit fenomeen vooral tegen bij bomen zoals de Berk, Beuk en Esdoorn.

We raden aan om bovenstaande stappen op te volgen en zeker geen stap over te slagen of in een willekeurige volgorde uit te voeren. Hierdoor kan u later nog problemen ervaren met de gezondheid van uw boom. Het snoeien van uw bomen is een hele klus maar 100 % de moeite waard.

Weet je niet wat je kan doen met de houtrestanten? Neem dan eens een kijkje bij onze tuin ideeën