Loading...
snoeien

Wanneer moet je nu je planten, struiken of bomen snoeien?

Dit is een van de meest gestelde vragen. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar.

Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Het hangt er alleen vanaf waarom je wilt snoeien.

De nieuwste artikels en advies

Uitgebreide en informatieve posts die jouw tuin omtoveren tot een paradijs

Snoeien van lavendel

Snoeien van lavendel Waarom snoeien van lavendel? Veel mensen weten niet dat je lavendel effectief kan én mag snoeien. De meeste mensen kopen een pot lavendel aan voor

Snoeien van beukenhaag

Snoeien van beukenhaag Waarom snoeien van beukenhaag? Het snoeien van een beukenhaag gebeurt in veel gevallen verkeerd. Veel mensen snoeien de haag mooi recht. Na verloop van tijd wordt

Wanneer snoei ik fruitbomen?

Wanneer snoei ik fruitbomen? Waarom fruitbomen snoeien? De meeste fruitbomen leveren één keer per jaar een oogst. Door gericht te snoeien, kan je ervoor zorgen dat er elk

Wanneer snoei ik rozen?

Wanneer snoei ik rozen? Waarom rozen snoeien? Als je rozen in jouw tuin hebt staan, dan is het belangrijk om de rozen goed te snoeien. Hierdoor zullen de rozen

Wat is een kapvergunning?

Wat is een kapvergunning? Mag ik zomaar kappen? Mag ik een boom in mijn tuin zonder kapvergunning kappen? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: nee! In sommige

Bodembedekkers voor in uw tuin

Bodembedekkers voor in uw tuin Wat zijn bodembedekkers? Bodembedekkers zijn sterke en snelgroeiende planten die van nature vrij laag blijven, een breed oppervlak innemen en voor een mooi

Coming Soon…

Read More

Coming Soon…

Read More

Coming Soon…

Read More
wanneer snoei ik

Enekele algemene hoofdregels omtrent het snoeien

Er zijn enkele logische snoeiregels waar je rekening mee moet houden

  • Goed snoeien begint met goed en scherp gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond en dit geeft weer kans op aantasting van bijvoorbeeld schimmels.
  • Voordat er gesnoeid wordt goed kijken welke takken er weggehaald moeten worden. De structuur van de struik of boom moet goed in ballans blijven.
  • Oude takken van heesters zo diep mogelijk terugknippen.
  • Snoeien net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open.
  • Schurende en over elkaar groeiende takken weghalen.
  • Niet snoeien tijdens vorst.

Snoeien van hagen en vormsnoei

Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar.

Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden.

Haagplanten zoals Taxus, Buxus, hulst en liguster hebben slapende knoppen. Als deze soorten diep teruggeknipt worden zullen ze er wat kaal uitzien maar naar verloop van tijd altijd weer uitlopen. Coniferen hebben deze eigenschap niet.

“There is pleasure in the pathless woods, there is rapture in the lonely shore, there is society where none intrudes, by the deep sea, and music in its roar; I love not Man the less, but Nature more.”
Byron• Quote of the Day
“Nature uses human imagination to lift her work of creation to even higher levels.”
Luigi Pirandello• Quote of the Day