Wat is verticuteren en waarom doe je dit

Voor sommigen is het een klein stukje groen voor anderen is het dan weer een hobby en het pronkstuk van zijn huis. Een tuin heeft voor iedereen een aparte betekenis maar over één ding kunnen we het wel eens zijn we hebben onze tuin graag kort en heel erg groen.

Dit is niet nieuw en er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan om uit te vissen hoe je nu je gras het beste verzorgd. Als we over de verzorging van gras beginnen komt vaak de term “ verticuteren “ voorbij. We gaan hier de voor- en de nadelen bespreken van verticuteren en hopelijk meer helderheid scheppen voor de mensen die niet aan de discussies uit kunnen.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is de actie waarbij je de viltlaag van je gazon verwijdert. De viltlaag vormt zich door gras dat afgemaaid is geweest en is blijven liggen. Dit vormt een laag onderaan de grassprieten waardoor de nodige voedingstoffen niet tot aan de wortels vanwat is verticuteren het gras geraken.

Gras heeft water, voedingstoffen en meststoffen nodig om te overleven. Maar als deze niet meer de wortels bereiken dan zal je gazon verdorren en oranje worden. De viltlaag bestaat uit mos en onkruid, voor iemand die een mooie gazon wilt hebben is deze viltlaag dus te mijden.

Verticuteren kan zowel machinaal als handmatig gebeuren. Als je een kleine oppervlakte hebt is handmatig verticuteren zeker mogelijk. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van een verticuteerhark, deze verwijdert de viltlaag en het kost je enkel wat spierkracht en tijd.

Verticuteren is ook machinaal mogelijk. Dit is meer bedoeld voor grotere oppervlakten en is vaak ook grondiger dan het handmatig verwijderen van de viltlaag.

Verticuteren: nodig of overbodig?

Het verticuteren van je gazon is vaak een discussiepunt bij hobby tuiniers. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat de viltlaag verwijdert wordt en je gazon daardoor beter zijn voedingsstoffen kan opnemen. Maar er zijn ook mensen die dan weer de negatieve kant ervan inzien.

Verticuteren zorgt ervoor dat je gras uitgedund wordt. Dit komt doordat verticuteermachines meer meenemen dan de viltlaag alleen. Op zich is dit niet zo een groot probleem maar doordat er meer ruimte is tussen de verschillende grassprieten van je gazon is er dan weer meer kans op mosvorming.

Laat ons duidelijk zijn: Er is niets mis met het verticuteren van je gazon MAAR het is beter te voorkomen dan op te lossen. Het is perfect mogelijk om te voorkomen dat er zo een viltlaag zich vormt onder je gazon, als je onderstaande tips volgt dan hoef je nooit te verticuteren.groenere gazon verticuteren

Hoe verzorg je je gazon optimaal?

Je gazon vraagt niet veel van je tijd maar wel een bepaalde regelmaat.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je gazon regelmatig te maaien. We raden je aan om het zeker elk weekend te doen en als het vochtig weer is zeker één keer om de 4 dagen. Geen nood als je het te druk had dit weekend, maai dan je gras op een stand hoger en volgende keer weer gewoon op het normale niveau.

Bij het maaien van je gras is het belangrijk dat het niet te kort gemaaid wordt en dat het overal gelijk is. Daarom raden wij allemaal een automatische robotmaaier aan. Deze zorgt ervoor dat elke hoek van je gazon op hetzelfde niveau gemaaid wordt en het enigste dat je moet doen is op de START-knop drukken.

Een andere manier om je gazon gezond te houden is om hem te bekalken. Door het te bekalken van je gazon zorg je ervoor dat voedingstoffen makkelijker kunnen opgenomen worden door de wortels van de grassprieten. Ook zorgt kalk ervoor dat je grond minder zal verzuren, dit is in Belgie vaak het geval doordat er veel zure regen neerkomt.

Maar let op ! Het bekalken van je gazon is goed maar hier mag niet in overdreven worden, onderzoek blijkt uit dat Belgen 67% te veel bekalken. Zorg dus eerst dat je weet hoe hard je gazon het nodig heeft en speel hierop in.

( Op deze link kan je je bodem laten analyseren zodat je weet hoeveel kalk je moet bijvoegen : www.bdb.be )

PS : In onze sectie verzorging en onderhoud vind je meer info terug over hoe je je tuin groen houd