Snoeien van beukenhaag

Waarom snoeien van beukenhaag?

Het snoeien van een beukenhaag gebeurt in veel gevallen verkeerd. Veel mensen snoeien de haag mooi recht. Na verloop van tijd wordt de bovenkant zelfs dikwijls beter gesnoeid. Dit komt omdat de bovenkant van de haag veel krachtiger groeit. Na enkele jaren kan je een haag krijgen die bovenaan makkelijk tien centimeter breder kan zijn dan onderaan. Dit heeft als gevolg dat het bovenste deel het licht wegneemt voor het onderste deel van de beukenhaag. Hierdoor zal de haag minder goed groeien en het zal eveneens minder dicht worden. De haag droogt veel moeilijker op, doordat een deel van de beukenhaag grotendeels in de schaduw blijft staan. Schimmels krijgen hierdoor vaker vrij spel. Daarom is het snoeien van beukenhaag heel belangrijk.

Wanneer snoeien van beukenhaag?

Om een dichtbegroeide beukenhaag te bekomen, snoei je de beuk best twee keer per jaar: eenmaal in het voorjaar (mei of juni) en eenmaal in augustus. Het snoeien van beukenhaag is helemaal niet moeilijk. Toch moet je rekening houden met enkele aandachtspunten:

  • We raden jou aan om jouw beukenhaag te snoeien op een bewolkte dag. Hiermee voorkom je dat de jonge blaadjes, die door het snoeien bloot komen te liggen, verbranden door het zonlicht. De beukenhaag is extra gevoelig voor bruinkleuring door verbranding.
  • Heb je niet veel ervaring met het snoeien van beukenhaag? We raden jou aan om een handbediende snoeien van beukenhaagheggenschaar te gebruiken. Dit soort heggenschaar is eenvoudiger te gebruiken bij het snoeien van beukenhaag. Je zal er minder snel fouten door maken.
  • Probeer ook altijd van onder naar boven te snoeien. Gebruik eventueel een stuk touw (dat je spant langs de beukenhaag) om mooi recht te snoeien.
  • Bij het snoeien van beukenhaag moet je er op letten om de bovenkant smaller te snoeien, dan de onderkant. Op deze manier kan het zonlicht ook goed de onderste takken bereiken, wat alleen maar voordelig is voor de groei van jouw beukenhaag.
  • Verwijder afgeknipte takken meteen. Ze moeten niet blijven liggen op jouw beukenhaag.

Hoe snoeien van beukenhaag?

Mensen hebben vaak wat schrik bij het snoeien van beukenhaag. Een beukenhaag groeit vrij snel, dus snoeien van beukenhaageen verkeerde inschatting bij het snoeien, heeft zeker geen rampzalige gevolgen. Je kan normaal niets verkeerd doen. Snoeien is groeien! Na het snoeien van beukenhaag zal de haag licht verkleuren. Dit is een normaal proces. Na enkele weken zal jouw beukenhaag opnieuw een mooie en groene kleur hebben. Let erop bij het snoeien van beukenhaag dat je niet tot vlak op de stam snoeit. Dit kan heel schadelijk zijn voor jouw beukenhaag.

Tot slot raden we jou aan om na het snoeien van beukenhaag voldoende te bemesten. Door regelmatig jouw beukenhaag te bemesten, blijft jouw beukenhaag mooi groen en zal ze extra beschermd worden tegen schimmels. Voor het bemesten raden we jou aan om organische meststoffen te gebruiken. Deze meststoffen geven hun voedingsstoffen langzamer af aan de bodem en hebben een langdurige werking.

Veel snoeiplezier!