Snoeien van lavendel

Waarom snoeien van lavendel?

Veel mensen weten niet dat je lavendel effectief kan én mag snoeien. De meeste mensen kopen een pot snoeien van lavendellavendel aan voor in huis. Dit doen ze vooral omdat lavendel een heerlijke geur heeft, die zich verspreid in de woonruimte. Na enige tijd wordt de geur minder sterk en verwelkt de lavendel. Veel mensen kiezen er dan voor om simpelweg een nieuwe struik aan te schaffen. Terwijl je door het snoeien van lavendel veel geld kan besparen.

We raden jou aan om lavendel buiten te planten. De lavendel heeft dan nog steeds een sterke geur, maar het verjaagt eveneens de bladluizen. Andere planten rond de lavendel profiteren hiervan en blijven gespaard van bladluizen. Eens de lavendel geplant is, kan je meer van lavendel verwachten dan je hoogstwaarschijnlijk vermoedt. Het vergt een beetje aandacht en kennis, maar het is mogelijk om voor langere tijd te kunnen genieten van uw lavendel. Natuurlijk dient het snoeien van lavendel wel op een correcte manier te gebeuren.

Wanneer snoeien van lavendel?

Als lavendel is uitgebloeid, worden de takjes wat houterig. Het zijn dan uitgedroogde takjes, die bruin zijn en geen mooi voorkomen hebben. Om dat te voorkomen, raden we aan dat het snoeien van lavendel op een regelmatige basis gebeurt. Na een bloeiperiode moet je met een snoeischaar de bloei kopjes afscheren na een bloeiperiode. De nieuwe kopjes ogen dan heel fris en groen in de winterperiode. Door het snoeien van lavendel te doen op regelmatige basis, zal je jarenlang veel plezier hebben aan jouw lavendel.

Na de winterperiode raden we je aan om de lavendel opnieuw te snoeien. April is de ideale periode hiervoor. Let er natuurlijk wel op dat er geen vorst meer is. Anders loop je de kans om bij het snoeien van lavendel schade op te lopen aan jouw dierbare planten.

Snoeien van lavendel in het voorjaar is ook geen al te grote opgave. Met de gepaste snoeischaar kan je de lavendelstruik kort knippen. Zorg ervoor dat je het maximum van 15 cm boven de grond in gedachten houdt. Na het snoeien van lavendel lijkt het alsof jouw struik nog weinig voorstelt. Wees even geduldig en na enkele weken kan je opnieuw genieten van een prachtige struik.

Aanrader

Als je lavendel snoeit, kan je het restafval eventueel bijhouden.snoeien van lavendel Gebruik het om geurzakjes met lavendel te maken. Zo kan je genieten van een prachtige tuin met jouw lavendelstruiken én geniet je binnen van de heerlijke geur.

Veel plezier!