Wanneer bomen en struiken snoeien?

Snoeien altijd in de winter?

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze elke winterperiode hun bomen moeten snoeien. Deze stelling klopt niet altijd. De meeste bomen kunnen in de winter gesnoeid worden, maar probeer er rekening mee te houden dat dit niet tijdens de vorstperiode gebeurt.

Wanneer moet ik nu snoeien?

Hieronder vindt u een kort overzicht van de verschillende seizoenen en de bomen die dan het best een snoeibeurt verdienen.

Tijdens de wintermaanden (november, december, januari en februari) kunnen de knotbomen gesnoeid worden. Denk onder meer aan de wilg, populier, eik en es. Een andere boom die een snoeibeurt kan gebruiken, is de druivelaar. In de maanden januari en februari krijgt de druivelaar vorm en worden de takken bijgeknipt.

In de lentemaanden (maart, april en mei) raadt men aan om voornamelijk in maart uw snoeischaar te gebruiken. Het gaat hier vooral over appel-, peer-, kers-, pruim- en leibomen. Vanaf april kunnen de groenblijvende hagen gesnoeid worden. Op deze website staat er ook een artikel over de buxusplant. De ideale snoeiperiode voor deze planten is de maand mei.

De zomermaanden (juni, juli en augustus) vormen een belangrijke periode om bijvoorbeeld lavendel na de bloei bij te knippen. Het kan ook geschikt zijn om sommige fruitbomen/struiken zoals bessenstruiken, vijgenbomen en kersenbomen bij te werken. Ook alle soorten hagen kan u een opfrisbeurt geven tijdens deze periode.

Natuurlijk zijn er tijdens de herfstmaanden (september, oktober en november) nog heel wat werkzaamheden in de tuin te verrichten. In november kan u opnieuw beginnen met het snoeien van de knotbomen, leibomen en de fruitbomen (met uitzondering van pruimbomen).

Op het moment dat deze periode voorbij is, komt de winterperiode er weer aan.
Een gezonde en mooie tuin vraagt nu eenmaal heel wat werk.

Veel snoeiplezier!

Meer informatie vindt u in de snoeikalender van Vartago.