Wanneer snoei ik fruitbomen?

Waarom fruitbomen snoeien?

De meeste fruitbomen leveren één keer per jaar een oogst. Door gericht te snoeien, kan je ervoor zorgen dat er elk jaar opnieuw fruit van een goede kwaliteit aan jouw bomen verschijnt. Bomen die niet op regelmatige basis gesnoeid worden, gaan heel veel energie steken in niet-productieve takken. Dit heeft een negatief effect op de productie van kwaliteitsvol fruit.

Wanneer fruitbomen snoeien?

Je kan op verschillende momenten jouw fruitbomen snoeien.

Zomersnoei

Door het snoeien van de fruitbomen op het einde van de zomer, voorkom je een te grote uitbarsting van de snoeien fruitbomengroei van takken. Op dit moment is het hout van de boom goed verhard, maar de bladeren hangen nog aan de boom. Door het snoeien zal jouw fruitboom niet te veel nutteloze energie steken in het vervangen van het gesnoeide hout.

We raden u af om te snoeien in de lente of in de vroege zomerperiode. Bij het snoeien zal er in deze periode veel sap van jouw fruitbomen verloren gaan. Bovendien genezen de snijwonden van het snoeien veel minder goed in deze maanden. De kans op infecties zijn dus veel groter. Beperk je in deze maanden enkel tot het verwijderen van jonge wortelscheuten.

Herfst- en wintersnoei

Eens de bladeren op de grond zijn gevallen, is de boom kaal. Dit moment is ideaal om de structuur van jouw fruitboom waar te nemen en vast te stellen waar er snoeiwerk vereist is. We raden u aan om niet te snoeien op dagen dat het vriest. De takken van jouw fruitbomen zijn dan bijzonder broos en ze worden dan ook gemakkelijk beschadigd door er een ladder tegen te plaatsen. Indien je ingrijpende snoeiwerken wilt doen aan jouw fruitbomen, probeer het te sparen voor de late zomer of de vroege herfst. Dit om te vermijden dat u al in het vroege voorjaar een invasie krijgt van nieuwe en jonge takken aan jouw fruitbomen.

Twijfelt u nog steeds wanneer u het best welke fruitbomen kan snoeien? Een duidelijke en overzichtelijke snoeikalender vindt u hier.

Hoe snoei ik fruitbomen?

Goed snoeien van fruitbomen is heel belangrijk. Je mag vast en zeker niet willekeurig takken wegknippen. Wees je bewust van de gevolgen. Het hoofddoel is toch vooral om zoveel mogelijk gezonde vruchten te oogsten. We raden u aan om eerst een korte initiatiecursus te volgen om de juiste kneepjes van het vak aan te leren. Een duidelijk praktijkvoorbeeld zal fouten voorkomen.

Bij een vruchtboom is de snoei de eerste 3 à 4 jaar gericht op het creëren van een goede boomvorm.jonge appelboom Een jonge boom bestaat voornamelijk uit een kleine stam en een paar zijtakken. Uit die zijtakken groeit het zogenaamde vruchthout waaraan de boom vanaf een bepaalde leeftijd gaat bloeien en na de bloei vruchten zal vormen.

Afhankelijk van de groeikracht van jouw fruitboom worden de takken bij de meeste soorten in de rusttijd van de boom gesnoeid. Bij oudere bomen gaat het voornamelijk om snoeien met als doel de boom te onderhouden en te verjongen. Denk maar aan het ‘open snoeien’ van jouw fruitboom, zodat licht en lucht in het hart van de boom kunnen doordringen.

Indien jouw fruitboom niet meer levensvatbaar blijkt te zijn, wees je ervan bewust dat je deze fruitboom niet zomaar mag omkappen. Hiervoor dient u een kapvergunning te hebben.

Veel snoeiplezier!