Wanneer snoei ik rozen?

Waarom rozen snoeien?

Als je rozen in jouw tuin hebt staan, dan is het belangrijk om de rozen goed te snoeien. Hierdoor zullen de rozen goed groeien, veel bloemen geven en blijven ze bovendien jong en gezond.

Er bestaan veel soorten rozen. Veel van deze rozen worden op een andere wijze gesnoeid.

Wanneer rozen snoeien?

De ideale periode om jouw rozen te snoeien, is de maand maart. Later snoeien is eveneens een optie, maar dan zullen de rozen een latere bloeiperiode hebben. We raden u wel af om uw rozen te snoeien voor de maand maart. De rozen worden dan veel gevoeliger voor allerlei ziektes zoals meeldauw en sterroetdauw. De jonge scheuten kunnen dan eveneens kapot vriezen door de nachtvorst. Het is aangeraden om de rozen pas te snoeien op een moment dat het ’s nachts niet meer vriest.

Hoe snoei ik rozen?

Enkele tips om te beginnen met het snoeien:

  • Draag goede kledij die jouw beschermen tegen de doorns van de rozen.
  • Gebruik altijd een scherpe snoeischaar bij het snoeien van de rozen. Hierdoor worden de snijwonden van de rozen mooi glad, waardoor de kans kleiner is dat ziektekiemen de roos binnendringen.

In dit artikel geven we u enkele tips voor het snoeien van verschillende soorten rozen.

Struikrozen

Om te beginnen kan je bij jouw struikrozen de kleine takjes vlakbij de grond wegsnoeien. Deze takjes Stbloeien niet op de juiste manier en bieden dus geen enkele meerwaarde aan de roos. Nadien raden we u aan om takken af te knippen die tegen andere takken duwen. De overige takken van de struikroos kan u inkorten tot 10 à 15 centimeter boven de grond.

Indien u nog meer verduidelijking wilt bij het snoeien van struikrozen, klik hier.

Grootbloemige rozen

Deze bloemsoort wordt voornamelijk geplant voor hun lange stelen met grote bloemen. Bij deze soort moet je wel goed knippen in de snoeiperiode. Bij een sterke groei wordt de energie van de plant over mindergrootbloemige rozen takken verdeeld, wat resulteert in grotere en betere bloemen. Het is dus belangrijk dat je dood en beschadigd hout verwijdert van de plant. Ook raden we u aan om de wildscheuten (dit zijn scheuten die groeien onder het entpunt) te verwijderen. Deze wildscheuten groeien heel hard, vragen veel energie van de plant en ze maken geen bloemen. De gezondste takken op jouw roos zijn meestal dikker en groen. De oudere takken zijn bruiner en soms een beetje gerimpeld. De oude takken kan je het best verwijderen om de plant te verjongen.

Bodembedekkende rozen

Ook rozen kan je gebruiken als bodembedekkers. In dit artikel vindt je meer informatie over bodembedekkers.

Bodembedekkende rozen vragen niet veel snoei. We raden u aan om na de winterperiode de dode en oude takken weg te snoeien. Vervolgens snoei je de rozen bij met een haagschaar. bodembedekkende rozenVerwijder een deel van de roos zodat er voldoende ruimte is om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Tijdens het bloeiseizoen kun je met een snoeischaar de uitgebloeide trossen verwijderen. Hierdoor gaat de energie gebruikt worden voor de bloei en niet voor de productie van zaad.

Indien u nog vragen heeft over het snoeien van rozen, aarzel dan niet om ons te contacteren.